In drie stappen aan de slag met online videomarketing

We moesten massaal thuisblijven tijdens de lockdown. Dit resulteerde in een kleinere wereld en zaten we vaker op onze telefoon dan ooit tevoren. Video’s krijgen steeds vaker de voorkeur en is dat is terug te zien in de cijfers: we kijken nu zo’n 18 uur video’s per week (de laatste drie jaar een groei van 7,5 uur per week!). Veel bedrijven hebben deze trend al lang door en zetten videomarketing in. Jij nog niet? Of geen idee waar te beginnen? Lees dan snel verder en ontdek of het iets voor jouw bedrijf is!

Waarom video marketing?

De mens heeft een voorkeur voor bewegend beeld. Het is boeiender; completer; bevat geluid; is vaak duidelijker; er kan een emotie aan worden meegegeven en de boodschap wordt sneller opgenomen dan het lezen van een tekst.

Kortom: video zorgt ervoor dat je de kijker precies datgene kan vertellen, laten zien en beleven wat jij wilt.

De trends liegen er ook niet om:

  • Op Twitter, een ‘tekst-platform’ van origine, gebruikt 80% van de users video
  • Voor 80% van de millennials is video dé belangrijkste koopfactor
  • YouTube ziet een groei van ‘how-to’-video’s van maar liefst 70%
  • LinkedIn ziet dat videocontent 20 x sneller wordt gedeeld dan andere content

En vergeet ook niet dat YouTube onderdeel is van Google: dus voor de vindbaarheid van jouw video in de zoekmachine (SEO) zal dit ten goede komen. Dus of je nu een ‘how-to’ video wilt maken over jouw ontworpen stofzuiger, een vacature filmpje of de smaaksensatie van jouw exclusieve kauwgom wilt meegeven: alles kan en levert meer op met videomarketing.

Waarom geen video marketing?

Nu niet meteen met je iPhone naar buiten rennen om op de parkeerplaats een video te maken. Want laten we niet vergeten: filmen, en dus ook online video marketing, is een vak apart.

  • Punt één kost het meer tijd (althans, dat moet je er wel voor nemen).
  • Ten tweede wil je goed resultaat; hoe makkelijk dit behaald is, hangt natuurlijk af van de inhoud. En dit heeft natuurlijk weer gevolgen voor het budget: ga je voor professionele apparatuur, uitgebreide editing, een locatie of pak je het eenvoudig aan met slimme oplossingen.
  • Als laatste moet je een goed plan hebben. Want fouten worden snel gemaakt en zijn moeilijker uit te wissen dan een vlek in Photoshop. Daarnaast wil je ook geen onzin verkopen en het risico lopen dat het averechts werkt (nogmaals: óók een verkeerd geïnterpreteerde boodschap wordt heel snel opgenomen).

Hoe te beginnen met videomarketing

Tuurlijk kun je de handen ineenslaan met een video marketing bedrijf, maar het zelf aanpakken is niet zo moeilijk als men denkt! Volg deze drie eenvoudige stappen om succesvol te beginnen.

Stap 1: maak een plan. Ga na wat voor bedrijf je bent, wat jij levert, waar je voor staat en waar je voor gaat. Bedenk dat je een tussenweg wilt vinden in de essentie van jouw bedrijf + datgene dat de kijker zal boeien.

Stap 2: bepaal je budget. Wil je het eerst zelf, eenvoudig oppakken? Of ga je meteen voor de whole package, laat je het uitbesteden en pak je het groots aan? Hangt natuurlijk ook af van de inhoud; kan het simplistisch of moet het juist filmisch?

Stap 3: bedenk op welk platform of welk kanaal. YouTube is veelal langer en uitgebreider dan bijvoorbeeld Reels op Instagram. Het platform zegt ook veel over de inhoud: is het wat zakelijker of eerder luchtig? Ook de vindbaarheid is belangrijk. Wil je dat je echt gevonden wordt of dat gebruikers je spontaan tegenkomen via bijvoorbeeld advertenties of op TikTok?

 

Je hoeft geen professioneel video marketing bedrijf te zijn om resultaat te behalen, maar neem de tijd om dit goed aan te pakken en stuur bij waar nodig. Al doende leert men. Succes!