Adverteren in Videogames

Binnen de online-wereld kan eigenlijk overal geadverteerd worden. Daar waar veel mensen ‘komen’ kun je ze kennis laten maken, prikkelen en overtuigen een product of dienst aan te schaffen. Dus ook binnen videogames! De online-gaming wereld is groot en kent veel gebruikers, dus hierbinnen adverteren is een super interessante ontwikkeling. Hoe dit werkt en wat het dan oplevert? Lees snel verder!

Wat wordt verstaan onder videogames

Op dit moment zijn videogames dé plek waar jong en oud bij elkaar komen door hun gedeelde interesses in een game. Globaal gezien speelt de meerderheid van de bevolking een vorm van videogames. Denk hierbij aan:

Desktop
Videogames op desktop werden vroeger altijd verkregen door in de winkel een cd-rom met het spel erop te kopen. Tegenwoordig gaat alles online met productcodes die je kan inwisselen op een online platform voor een digitale vorm van het spel.

Telefoon
Om een spel op je telefoon te kunnen spelen, maak je gebruik van een applicatie-download app zoals de App Store voor Apple of de Google Play Store voor Android.

Consoles
Deze platformen zijn gemaakt om videogames op te spelen. Consoles werken tegenwoordig zowel via download codes als cds en kleine kaartjes.
Adverteren binnen games begint nu sterk op gang te komen omdat bedrijven de potentie beginnen in te zien. Dat moet ook wel omdat voor zo’n grote potentiële doelgroep de mogelijkheden eindeloos zijn. Denk hierbij aan product-placement in een game, advertentie-video’s bekijken tegen beloningen of een samenwerking tussen de maker van een game en een bedrijf (zoals billboards binnen FIFA met echte advertenties van bedrijven).

game_advertising

Waarom adverteren in videogames

Maar wat maakt het adverteren in videogames zo anders ten opzichte van advertenties op andere platformen? Hier zijn een aantal voordelen op een rij:

  • Jongeren en jongvolwassenen (18 – 35) vertegenwoordigen de grootste groep binnen de videogame branche. Deze doelgroep is over het algemeen lastiger aan te spreken via andere media. Door te adverteren binnen games wordt de naamsbekendheid groter bij deze doelgroep en wordt in sommige gevallen zelfs een merkoverweging gecreëerd.
  • Tijdens het spelen van een videogame zijn de spelers erg gefocust op het scherm. Wanneer advertenties verwerkt zijn in de gameplay, zorgt dit ervoor dat zij dus ook de merken van bedrijven observeren en opnemen.
  • Merken die verwerkt zijn in videogames behalen niet alleen hun winst aan de hand van degene die het spel spelen: wanneer zo’n spel gestreamd wordt op het populaire platform Twitch of er wordt een video over gemaakt op YouTube, komt het merk in beeld voor nóg meer kijkers.
    in game advertising fifa
    Bij CARAMBA! kijken wij altijd naar de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot marketing en e-commerce. Benieuwd of hier iets tussen zit wat bij uw bedrijf past? Neem contact met ons op om hier meer over te weten te komen!

De vervanger voor third-party cookies

GA4 bevat nieuwe technologie die mogelijk van pas komt bij het verdwijnen van Third-Party Cookies. Aan de hand van machine learning kan GA4 dit gat mogelijk goed opvullen. Machine learning kan namelijk potentieel doelgroepen herkennen op basis van historische data. Hoe effectief dit daadwerkelijk gaat zijn moet nog blijken.

De overstap naar GA4 is een noodzakelijke actie door het verdwijnen van Universal Analytics. Een vervelende stap voor velen die jaren aan data hebben opgebouwd in Universal Analytics, aangezien deze data niet geïmplementeerd kan worden in GA4. Gelukkig zitten er ook genoeg voordelen aan die reden geven tot het overstappen naar het vernieuwde platform.