Marketing in tijden van oorlog

Allemaal kijken we met verbazing naar het nieuws. Iedereen vindt er iets van en als merk moet je er iets mee. Marketing gaat gewoon door. Oók in tijden van oorlog. Hoe gaan verschillende organisaties hiermee om? 

Terugtrekken

Wat we nu zien is dat grote bedrijven op hun eigen manier een statement maken. Ze stoppen productieprocessen, sluiten winkels en trekken zich terug uit Rusland. Vanuit de sportwereld weigeren diverse teams miljoenen euro’s aan sponsorgeld vanuit Russische bedrijven.

OF juist INHAKEN

Maar, het kan ook anders. We blikken terug naar een voorbeeld uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. In die tijd zorgde Coca-Cola ervoor dat elke soldaat in uniform (zonder nazi aanduiding), een flesje cola kon kopen voor 5 cent. Uiteraard om mensen in moeilijke tijden te helpen, maar ook zodat de hedendaagse helden rondliepen met het opvallende glazen flesje. In 1942 werd deze actie zelfs als advertentie gebruikt.  

Anno 2022 zijn er kledingmerken waar nu massaal blauw/gele kleding wordt gemaakt. De NS lanceerde een initiatief waarbij iedereen met een Oekraïens paspoort gratis mag reizen en via bepaalde telefoonproviders mag je gratis bellen naar Oekraïne. Een nobel gebaar, of slimme marketing?

wwii-ad
Elon musk in war

Ook Elon Musk is een slimme marketeer. Nadat de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov hem om hulp vraagt, haakt hij daar direct op in door zijn satellietnetwerk (Starlink) beschikbaar te maken voor Oekraïne. 

Voor Starlink zijn geen grondkabels nodig, omdat de dienst gebruikmaakt van satellieten. Een win-win situatie voor Oekraïne en Elon. 

Marketing van de concurrent

En dan de man waar het momenteel allemaal om draait, Vladimir Poetin. In oorlogstijd is propaganda nooit ver weg. Het gros van de Russische bevolking gelooft in het stappenplan van Poetin dankzij intensieve marketing.

Wat we ook van Poetin vinden, hij weet zichzelf binnen Rusland goed te positioneren als een fitte leider die perfect weet wat het beste voor zijn land en de bevolking daarvan is. 

Negatief nieuws is in Rusland bijna niet te vinden. De kleine groep radio en TV-zenders van de oppositie zijn allemaal uit de lucht gehaald waardoor er uitsluitend nog maar staatsnieuws is te zien met alleen maar positief nieuws over Vladimir Poetin. Staatsmedia is ondersteuning geworden van zijn marketing.

De letter ‘Z’ als merk

Symbool binnen deze marketingstrategie is de letter Z geworden. Het staat symbool als steunbetuiging voor het Russische leger en de invasie van het buurland. Als een soort swastika verscheen de letter op bushokjes, autoramen, billboards, kleding van politici en op de kleding van sporters. 

CONCLUSIE

Marketing wordt, hoe vervelend dan ook, in tijden van oorlog net zo hard ingezet. Oprecht of niet, bijna iedereen doet er iets mee. Wat de insteek van deze marketingcampagnes ook zal zijn, laten we hopen dat de gedachtegang erachter altijd vredig zal zijn, net zoals de uitkomst van deze oorlog.

Putin Brokeback mountain

Ons werk

Waar zoeken mensen naar? Waar laat de concurrentie kansen liggen? Dankzij onze slimme SEO-strategie steeg het aantal organische bezoekers met +36.000! personen in één jaar.

De uitdaging? Een jongere doelgroep interesseren voor kunstuitleen. Het resultaat? +380 leads met één campagne. 

Dankzij onze datagedreven aanpak bouwen wij advertentiecampagnes die zich terugverdienen. Voor Fairytabs hebben we +1.000 advertenties getest om de optimale strategie te ontwikkelen. 

Let's START

Wake up! Wat is jouw marketinguitdaging? Onze marketeers en creatives staan voor je klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan.👇