Marketing in verkiezingstijd

Grote posters, typische slogans en flyers. Is dit nog wel van deze tijd? De laatste gemeenteraadsverkiezingen is ook weer gebleken dat online marketing een grotere rol begint te spelen. Zo krijg je last-minute voor het stemmen nog even een story te zien van een politieke partij naast die ouderwetse flyer. Wat heeft deze nieuwe manier voor invloed op de verkiezingen?

Nieuwe tactiek

Je kan er op straat niet omheen, waar je ook kijkt, overal zie je reclame van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het is weer volop campagne tijd! Posters, flyers, partijen op pad en de verkiezingsmarkt. Offline zijn de politieke partijen veel in beeld, maar is dit nog wel de way to go. Met de sterk toenemende online campagnes kunnen de partijen niet achterblijven. De een is er beter in dan de ander, kijk maar is naar de websites van de diverse partijen. Je kijkt je ogen uit naar de verschillen in professionaliteit van de partijen. Het is belangrijk dat partijen up-to-date blijven en dit biedt werkgelegenheid voor marketeers en websitebouwers, er kan veel verkeerd gaan dus het is belangrijk dat het goed geregeld wordt. Hoe gaan de partijen hiermee om en hoe kan het dat je de ene partij steeds vaker in beeld ziet dan de ander?  

Doelgroep marketing

Hier komt de wondere wereld van marketing om de hoek kijken. Waarom krijgt Roos van 55 jaar vaak de PvdA te zien en krijgt Max van 25 jaar telkens de advertenties van D66 te zien? Dit komt doordat partijen zich steeds verder gaan ontwikkelen in marketing en doelgroep onderzoek. Politieke partijen verzamelen net als andere bedrijven gegevens van jou om zo een profiel te kunnen vormen. Op basis van dit profiel, stelt een politieke partij in wie getarget moet worden. Stel je voor dat je veel om duurzaamheid en groen geeft dan is het logisch dat GroenLinks in jou advertenties tevoorschijn komt. Wat heeft deze manier van campagne voeren voor gevolgen op de verkiezingen? 

Conclusie

Voor politieke partijen is deze nieuwe manier ideaal. Om precies te targeten op basis van een profiel voorkom je dat stemmers die normaal op een andere partij stemmen aan de verkiezingen herinnerd worden. Ook kan je de doelgroep veel vaker en nauwkeuriger benaderen om zo vaker gezien te worden. Online marketing is voor partijen dus van groot belang, MAAR dit moet wel goed gebeuren. Het zou de politieke partijen niet goed doen als de advertenties bij de verkeerde doelgroep terecht komt.

 

Ons werk

Waar zoeken mensen naar? Waar laat de concurrentie kansen liggen? Dankzij onze slimme SEO-strategie steeg het aantal organische bezoekers met +36.000! personen in één jaar.

De uitdaging? Een jongere doelgroep interesseren voor kunstuitleen. Het resultaat? +380 leads met één campagne. 

Dankzij onze datagedreven aanpak bouwen wij advertentiecampagnes die zich terugverdienen. Voor Fairytabs hebben we +1.000 advertenties getest om de optimale strategie te ontwikkelen. 

Let's START

Wake up! Wat is jouw marketinguitdaging? Onze marketeers en creatives staan voor je klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan.👇