Het belang van merkpositionering

Net als bij mensen, zijn we geneigd merken eigenschappen mee te geven. Een karakter, een type, in een hokje gepropt en vergelijken met andere merken. “Jumbo is vooral dit en Aldi is weer meer dat”. Dit gebeurt veelal automatisch, maar je kan hier als merk wel invloed op hebben. En dat proces heet positioneren.

De kracht van positioneren

Om maar meteen duidelijk te zijn: de meest bekende merken die bijna iedereen op kan noemen hebben allemaal een duidelijke positionering. Ja, tuurlijk zijn ze ‘klantgericht’ en ‘betrouwbaar’, maar welk merk wil dat niet zijn? Daar zit niet het onderscheid. Wel in hun communicatie, uitingen, huisstijl, tone of voice, acties en samenwerkingen. Allemaal in één herkenbare en duidelijke lijn. Hierdoor heeft de consument als het ware ‘karaktereigenschappen’ gekoppeld aan het merk en vallen ze op, zijn hiermee onderscheidend ten opzichte van hun concurrenten en hebben dus een unieke positie in het brein van de consument weten te bemachtigen. En dat is het doel van positionering: jouw merk is in dat ene hokje geplaatst waar jij ‘m wilt hebben. 

Aan de slag met jouw positionering

Het gaat dus om jouw positie ten opzichte van concurrenten. Als het goed is ben je daar continu mee bezig, dus misschien niet een slecht idee om jouw positionering goed en gefocust aan te pakken. Een goede merkpositionering kenmerkt zich door:

Het passen bij de organisatie
Het vermogen richting te geven voor de toekomst
Het vervullen van wensen en behoeften van de consument
Dat het uniek en onderscheidend is!

Lijkt dit onmogelijk? Besef dan dat je eigenlijk alle ingrediënten al in huis hebt! Denk hierbij aan:

Visie en missie
Een merkbelofte/essentie
Kernwaarden

Je moet er alleen wel even voor gaan zitten. Alles noteren, goed analyseren en jouw ideale positionering vaststellen. Gelukkig zijn hier tal van modellen voor en gingen een hoop merken jou voor. Wij selecteerden 3 (misschien wel de meest bekende) positioneringsmodellen die jij kan toepassen.

drie Merkpositioneringsmodellen

go get ‘m tiger

Het lijkt misschien veel, maar een duidelijke positionering kan jouw merk naar een volgend niveau tillen. Als je dat wilt natuurlijk. Wij kunnen je helpen! Sparren?

Ons werk

Waar zoeken mensen naar? Waar laat de concurrentie kansen liggen? Dankzij onze slimme SEO-strategie steeg het aantal organische bezoekers met +36.000! personen in één jaar.

De uitdaging? Een jongere doelgroep interesseren voor kunstuitleen. Het resultaat? +380 leads met één campagne. 

Dankzij onze datagedreven aanpak bouwen wij advertentiecampagnes die zich terugverdienen. Voor Fairytabs hebben we +1.000 advertenties getest om de optimale strategie te ontwikkelen. 

Let's START

Wake up! Wat is jouw marketinguitdaging? Onze marketeers en creatives staan voor je klaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan.👇